Open plan extension and renovation in 1900s home

0

Deirdre and Frank Spillane’s renovation project in Co Antrim saw many of the things they liked in their previous home replicated.

“It all started four years ago. Even though we were living in a fabulous home at the time, it was too small – we had a third baby on the way and simply needed more room. A renovation would have been too difficult so we started looking at houses.”

“To help us on this quest, we got an architect to advise us – someone we found through a personal recommendation. We looked at three properties we really liked, in the right location and at the right price. Some of the houses were older but had new kitchens, which ironically made a renovation project more difficult as we had a set type of kitchen in mind.”

Total renovation and extension cost: £140,000 with landscaping
House size before: 200 sqm
House size after (areas within refurbished): 257 sqm
Plot size: 1,000 sqm

The house they chose was the most suitable to do work on, and the easiest to convert. “This one we’re in now was especially stunning, dating back to the 1900s with stained glass and plaster cornices. Even though the garden needed quite a bit of work, of all the properties we visited this house was the easiest to renovate,” adds Frank.

By extending at the back they were able to introduce the open plan kitchen they wanted and a bedroom with master bathroom upstairs. The most striking feature of renovations of past were the windows, all uPVC. “For the extension we chose an acetylated wood for the window frames, and from the back of the house all the windows look the same,” says Frank.


Subscription Offer: Subscribe to the latest Selfbuild Magazines for €3.50/£3.00 every quarter with FREE Postage & Packaging.


Replicas

Deirdre and Frank’s previous home had an oak and granite kitchen. “We love to cook and our kitchen worked really well for us, so we just scaled it up in our new home.

We have built-in appliances, and handles with a pewter effect which are timeless. We considered an island but it would have taken up too much space and I’m not sure we would have used it all that much. The open plan is zoned with dedicated areas to cook, eat, lounge and just as importantly store toys!”

In terms of the design, what was replicated were the original features. “Our architect was very keen to link old with new, to maintain the same features throughout the house. As some of the historic materials cost quite a bit – matching the Bangor Blue slates for example would have cost us £4,000 extra – we found suitable alternatives.”

“Whilst the house isn’t listed, it has great features. The imperial brick was one so on the new build we kept the same size albeit with new brick to help with the budget. An unusual feature is the layer of bricks used to support the gutters, which we’ve retained around the house.” Small details like the upstairs bedroom door matching the front door provide continuity. The dado rails are another clear indication of the period of the house, as were the wall coverings.

“There was an embossed wallpaper between the skirting boards and dado rails made of linen – I was amazed to find you could still get exactly the same stuff. We bought some rolls to replace portions that were missing in the hallway,” relates Frank.

The dado rail was continued in the extension upstairs. “We had a fabulous joiner who was able to make an exact copy of the dado, he also did the wooden panelling on the side of the bath which is fabulous. He was instrumental too in helping us sort old doors to keep to the period style.” Deirdre designed the bathroom classic white with period touches.

In the thick of it

Their architect put in the planning application which was granted without any issues. The tender went out to five builders and the one Deirdre and Frank chose so happened to have worked with the architect before.

“The contract we had was for building work, plumbing and electrics, with our architect overseeing to construction,” adds Frank. “We were on site regularly and that made it easy to make decisions.” “The tradesmen we hired were all recommended,” continues Frank. “Our kitchen designer we found at Selfbuild Live Belfast. Upon hiring him he called to the house after we’d put the children the bed.

That was really helpful in juggling family life and a self-build project.”

“We were very happy with the finished product, we got high quality German carcasses and exactly what we wanted in the kitchen.”

“During the build, an interesting thing happened with Building Control, on one of their visits they told us we had to double up on the plasterboard on the ceiling in the kitchen, it’s my understanding this was done for fire safety,” comments Frank. As for the logistics of where to live during the renovation, Frank says they were in a fortunate position. “We were able to keep our house and not sell until we were ready,” he recounts.

‘…we had to double up on the plasterboard on the ceiling in the kitchen, it’s my understanding this was done for fire safety…’

“We were lucky that it sold when the market picked up, and bought the house during the recession. We moved into our new home in 2014.”

Connection to the outside

“The great thing about the amount of glazing we have in the extension is that it’s still bright in November and the room is kept warm. The downside is that the summer months can get uncomfortable but when it gets too hot we just open the windows and that does the trick,” says Frank.

“The solar hot water panels are excellent but the tank may have been undersized as we can get too much hot water. When we’re away we just turn it off to avoid any issues.

‘The site was elevated and we wanted to level it for the children, so they could play football, have a patio to cycle or scooter on and in autumn allow them to use their diggers.’

In this regard I think photovoltaic panels might have been a better investment as we could have fed the excess electricity back to the grid.” The existing boiler was kept with underfloor heating added to the extension, and new radiators introduced upstairs. “We plumbed pipes for a bespoke radiator to heat the kitchen but we use the underfloor heating instead. It’s so convenient, the children readily play on the floor in winter.” The garden, for its part, was also intrinsic to this project. The lower portion is paved; a retaining wall, field drains with topsoil and lawn completed the extensive landscaping works.

“The site was elevated and we wanted to level it for the children, so they could play football, have a patio to cycle or scooter on and in autumn allow them to use their diggers.”

The connection to the outside is enhanced by the sympathetic use of floor covering inside and out. “The patio paving looks similar to the tiles we have in the kitchen for a seamless effect,” says Frank. A period house with mod cons is the result of this renovation, an inspiration for all those looking to inject new life into a historic property



What do you think?

Written by Astrid Madsen

Astrid Madsen is the editor of SelfBuild & Improve Your Home magazine. She previously held the same role in an Irish trade publication, before that she worked at the National Standards Authority of Ireland. She graduated with a BA in Urban Studies from Columbia University in New York and holds an MBA from the Instituto de Estudios Bursatiles in Madrid. France of origin, she now lives in Portarlington, County Laois, where she's taken on the task of renovating a listed building! Email astrid.madsen@selfbuild.ie

Help! I have condensation in my bathroom…

0

The Minimalist Co Antrim Home